תמ"א 38
תחום ההתחדשות העירונית בישראל כולל בתוכו שני סוגי פרויקטים עיקריים, האחד מתייחס לפרויקטים מסוג פינוי – בינוי ו/או בינוי – פינוי, והשני מתייחס לפרויקטים מסוג תמ"א 38. בעמוד שלפניכם, תוכלו למצוא את כל המידע הנחוץ לכם אודות פרויקטים מסוג תמ"א 38.
מהי תכנית תמ"א 38 ?
תמ"א 38 או בשמה המלא: תכנית מתאר ארצית 38 היא למעשה אוסף של תקנות שנועדו לצרכי טיפול במבנים אשר אינם עומדים בתקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה (ת"י413). תכנית זו הוכנה על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה והיא אושרה על ידי ממשלת ישראל במהלך חודש אפריל 2005. תכנית זו חלה על מבני מגורים בכל רחבי הארץ ועל מבנים המיועדים לשימושים אחרים, כאשר עם החלת התכנית היו בישראל קרוב ל-80 אלף מבנים המיועדים לעבודות חיזוק בפני רעידות אדמה.
מהו חוק תמ"א 38?
חוק תמ"א 38 הוא חוק באמצעותו הוסדרו כל ההיבטים הנלווים לייזום פרויקטים מסוג תמ"א 38 במסגרתם ניתן לחזק מבני מגורים אשר אינם עומדים בתקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה. חוק זה חוקק לראשונה עם אישור התכנית בשנת 2005 ומאז ועד היום בוצעו בו מספר תיקוני חוק שונים שכל אחד מהם נועד לתת מענה חוקתי לאי – אילו בעיות אשר התעוררו בפרויקטים לאורך השנים. בנוסף, בוצעו תיקוני חקיקה במספר חוקים שונים הקשורים לדיני מקרקעין וזאת על מנת לייצר תמריצים ליזמים ובעלי הזכויות (בעלי הדירות) להצטרף לתוכנית.
מה הם מסלולי תמ"א 38 ?
נכון להיום, בהתאם לתיקוני חקיקה משנת 2010, קיימים שני מסלולי תמ"א 38:
- תמ"א 38/1- מסלול תמ"א במסגרתו מתבצעות עבודות חיזוק במבנים המיועדים לפרויקט מסוג תמ"א 38, כאשר ליזם מוענקות זכויות בנייה לצורך בנייה של יחידות דיור חדשות באמצעות קומה מפולשת בקומת הקרקע ו/או בניית קומות על הגג, וזאת תוך שדרוג יחידות הדיור הקיימות באמצעות ממ"ד, מרפסת שמש וכו.
- תמ"א 38/2 – מסלול תמ"א במסגרתו ניתן להרוס את המבנה המיועד לפרויקט מן היסוד ולהקים תחתיו מבנה מגורים חדש ומודרני העומד בכל דרישות התקן לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה. במסלול זה , בנוסף לשדרוג יחידות הדיור השייכות לבעלי הדירות, מוענקות ליזם זכויות בניה לצורך הגדלת היצע יחידות הדיור במבנה החדש.
איך מתחילים פרויקט מסוג תמ"א 38?
ת"י 413 לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה נכנס לתוקפו במהלך שנת 1975 והפך להיות תקן מחייב בענף הבנייה הישראלי החל מינואר 1980. כפועל יוצא מכך, מרבית המבנים אשר נבנו בישראל לפני שנת 1980 אינם עומדים בדרישות התקן והם יכולים להימצא מותאמים ומיועדים לעבודות חיזוק לצרכי התגוננות בפני רעידות אדמה במסגרת תמ"א 38.
עבודות תמ"א 38 מתאפשרות באמצעות קבלת היתר בנייה לחיזוק המבנה המיועד על ידי הועדה לתכנון ובנייה ברשות בה ממוקם המבנה וזאת ללא צורך בהכנת תוכניות מפורטת. יחד עם זאת, חשוב לציין שזכויות הבניה המוענקות ליזם מכוח התכנית כפופה לאישור הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. כיום, פועלת בישראל רשות ממשלתית בתחום ההתחדשות העירונית האחראית בין היתר על עידוד יוזמות בפרויקטים מסוג תמ"א 38. במקביל לפעילותה של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, כל רשות מקומית רשאית להגדיר את המדיניות שלה בנוגע להחלת פרויקטים מסוג תמ"א 38 בשטחה וזאת תוך התייחסות לשיקולים תכנוניים בשטח הרשות. על אף כל האמור לעיל, כל תחילת פרויקט מסוג תמ"א 38, מחייב הסכמת רוב של בעלי הזכויות במבנה המיועד, בהם למעשה בעלי הדירות במבנה.
הסכמת דיירים לפרויקט - מה חשוב לדעת?
בשנת 2005, כאשר אושר חוק תמ"א 38 לראשונה, נדרשה הסכמה של 80% מבעלי הזכויות (בעלי הדירות) במבנה מגורים כזה או אחר המיועד לעבודות תמ"א 38. חשוב לציין שכל בעל זכויות (בעלי דירות) המתנגד לפרויקט, מוגדר על פי החוק כ-"דייר סרבן", כאשר לרשות הדיירים המביעים הסכמה לפרויקט, עומדים מספר אמצעים משפטיים לצורך ההתמודדות עם דיירים סרבנים.
ALMI - חברת בוטיק המתמחה בפרויקטים מסוג תמ"א 38 בתל אביב
אנחנו בחברת ALMI עוסקים ומתמחים בהליכי ייזום וביצוע של פרויקטים למגורים מאז שנת 1981, כאשר חלק מההתמחות המקצועית שלנו לאורך השנים באה לידי ביטוי בפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית. כחברה יזמית שגם מבצעת את כל הפרויקטים אותם היא יוזמת, אנו שמים דגש מקצועי על הליכי התכנון והביצוע באמצעות אנשי המקצוע הטובים ביותר בתחומם. לאורך השנים, הקמנו עשרות מבני מגורים פרימיום במקומות הנחשקים ביותר בתל אביב, כאשר רוב הפרויקטים בהם אנו מעורבים בימים אלו הם פרויקטים מסוג תמ"א 38/2 בתל אביב.
מפת תמ"א 38 בתל אביב
תל אביב נחשבת לבירת ההתחדשות העירונית בישראל עם מספר שיא של פרויקטים מסוג תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2 לצד פרויקטים מסוג פינוי ובינוי. על מנת להתמודד עם הביקושים ההולכים וגוברים לתהליכי התחדשות עירונית בתל אביב, עיריית תל אביב גיבשה מדיניות גורפת בכל הנוגע להחלת פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית בכל רחבי העיר. מדיוניות זו באה לידי ביטוי באמצעות תכנית הרובעים של תל אביב שהיא למעשה תכנית המחלקת את כל העיר ל-9 רובעים שונים שלגבי כל אחד מהם ניתנת התייחסות בכל הנוגע לזכויות בניה מכוח ההתחדשות העירונית.
על פי מפת תמ"א 38 תל אביב כפי שהיא באה לידי ביטוי בתכנית הרובעים, רובע 3 ורובע 4 הם הרובעים עם מספר המבנים הגדול ביותר המיועד לפרויקטים מסוג תמ"א 38/1 ותמ"א 38/2. רובע 3 מתפרש על פני שטח כולל של 2,400 דונם והוא כולל בתוכו את הרחובות הבאים: רחוב פרישמן, רחוב בן יהודה, רחוב גורדון, רחוב ארלוזורוב בחלקו המערבי, רחוב פרוג, רחוב ירמיהו, שדרות בן ציון, שדרות בן גוריון, שדרות נורדאו ושדרות ח"ן, כאשר רובע 4 המשתרע על פני שטח כולל של 2,855 מ"ר כולל בתוכו את הרחובות הבאים: בחלק המזרחי של רחוב ארלוזורוב, רחוב ויצמן, דרך נמיר, רחוב ז'בוטינסקי, רחוב יהודה המכבי, רחוב פנקס ושדרות דוד המלך.
בימים אלו, אנחנו בחברת ALMI מעורבים במספר פרויקטים מסוג תמ"א 38/2 ברובע ה-3 וה-4 של תל אביב, כאשר חלק מהפרויקטים מצויים בשלבי ייזום מתקדם וחלק מהם מצויים בשלבי תכנון ראשוני.
כחברה יוזמת ומבצעת, אנו מבצעים את כל הפרויקטים בהם אנו מעורבים ללא תלות בקבלן חיצוני, וזאת הודות לשיתופי פעולה עם בעלי המקצוע הטובים ביותר בתחומם, כאשר כל הפרויקטים מנוהלים באמצעות מנהל פרויקט צמוד המשקיע את כל מרצו וזמנו לטובת הצלחת הפרויקט.
למידע נוסף, אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר כאן ולקבל מידע ופרטים אודות הפרויקטים הרלוונטיים שנמצאים כעת בשיווק
הלסינקי 8
משה שרת 29
שטריקר 7-9
שטריקר 3
ברנדיס 4
מרים החשמונאית
מוסינזון 18
אפשטיין 9
דוד ילין 20
בן שפרוט 13-15
ארבע ארצות 37-39
בני דן 48
מרכז בעלי מלאכה
אנגל 9
בואו נדבר
השאירו פרטים למטה ונחזור בהקדם