בחירת נציגות דיירים בבניין לפני תמ"א 38
בחירת נציגות דיירים בבניין לפני תמ"א 38 תמ"א 38 או בשמה המלא: תכנית מתאר ארצית שמספרה 38, הינה תוכנית מתאר ארצית שעיקרה חיזוק מבנים כנגד
חוק מכר (דירות) המונהג בישראל מאז שנת 1973 הוא חוק המסדיר בתוכו את התנאים הנדרשים לצורך ביצוע עסקת נדל"ן בין רוכשי דירות לחברה יזמית/קבלנית. חוק זה מתמקד במגוון רחב של היבטים הקשורים לביצוע העסקה, כאשר מטרת החוק היא להגן על רוכשי דירות חדשות למגורים. כל אחד מסעיפי החוק מתמקדים בהגנה כזו או אחרת המעוגנת בחוק לציבור רוכשי הדירות בישראל. חשוב לציין שחוק מכר (דירות) תשל"ג- 1973 תקף גם במקרים של רכישת דירות חדשות בפרויקטים חדשים למגורים וגם במסגרת רכישת דירות בפרויקטים שונים בתחום התחדשות עירונית, לרבות, פרויקטים מסוג תמ"א 38 ופרויקטים מסוג תמ"א 38/2.
הסעיף הראשון של חוק מכר (דירות) מעגן את אחריות הקבלן לגבי דירות חדשות אותן הוא בנה. על פי סעיפי החוק העוסקים בין היתר בנושא אחריות הקבלן, רוכשי הדירות רשאים לתבוע נזיקין מהקבלן במידה ומתגלים אי – אילו ליקויי בנייה ותכנון בשטח הנכס והמבנה בתוך תקופת הבדק וגם בתקופת האחריות. תקופת הבדק נמשכת בין שנה ל-7 שנים מיום מסירת החזקה על דירת המגורים החדשה, וזאת בהתאם לסוג ואופי ליקוי הבנייה. בסיום תקופה זו, עומדת לרשות רוכשי הדירות החדשות תקופת אחריות הנמשכת כ-3 שנים מיום סיום תקופת הבדק.
במהלך תקופת הבדק, הקבלן נושא באחריות לתיקון הליקוי ו/או במתן פיצוי כספי לרוכשי הדירה בה התגלה הליקוי, למעט מקרים בהם הוכח כי הליקוי הוא פועל יוצא של מעשה או מחדל של הקונה. במהלך תקופת האחריות שלאחר סיום תקופת הבדק האחריות תוטל על הקבלן אך ורק במקרים בהם הקונה הוכיח כי ליקוי הבניה הוא פועל יוצא של תכנון לקוי , בעבודה או שימוש בחומרי בניה.
בסעיפי חוק המכר (דירות) מופיע פירוט מלא של סוגי הליקויים ותקופת האחריות הרלוונטית לגביהם, כאשר קיים הבדל בסעיפי החוק בכל הנוגע לדירות אשר נרכשו לפני יום ה-6.42011 (או שבנייתן הסתיימה לפני יום זה) לבין דירות חדשות אשר נרכשו מיום ה-6.4.2011 ואילך.
להלן מידע על הליקויים המחויבים באחריות קבלן על פי חוק מכר דירות לגבי דירות חדשות שנרכשו לאחר יום ה-6.4.2011:
בשלב זה חשוב לציין שהחוק מחייב את רוכשי הדירות ליידע את הקבלן בדבר הליקוי שהתגלה בשטח הדירה או המבנה, ובתוך כך, לחייב אותו לפעול לתיקון הליקוי .
כיום, ההמלצה הרווחת לכלל רוכשי דירות חדשות מקבלן היא להסתייע בשירותי בדק בית במסגרתם נערכת בדיקה מקיפה בשטח הדירה (על ידי מהנדס בניין מומחה) לצורך איתור ליקוי בנייה קיימים ו/או פוטנציאליים. בסיום השירות, בעלי הדירה מקבלים לידיהם דו"ח הנדסי המורכב ממספר סעיפים שונים הכוללים בין היתר את הצהרת המהנדס, את סעיפי הבדיקה השונים אשר נבדקו במהלך הביקורת, את המידע המלא על ממצאי הבדיקה ואת החלופות לתיקון, לרבות, אומדן עלויות.
חוק מכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) נועד להגן על הכספים אותם משלמים רוכשי דירות חדשות לקבלן/יזם, וזאת למשל במקרים בהם הקבלן פושט את הרגל לפני סיום הליכי הבנייה ו/או אינו יכול להשלים את הבניה מכל סיבה אחרת אשר אינה תלויה ברוכשים. בסעיף2 לחוק זה הוסדרו התנאים לערבות חוק מכר ובין היתר נקבע כי מוכר הדירה לא יגבה מהרוכשים סכום העולה על 7% משווי הדירה מבלי שפעל באחת מהדרכים הבאות:
חשוב לציין שכל הסעיפים המופיעים בחוק מכר (דירות )– (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), תקפים גם למקרים בהם העסקה מתקיימת במסגרת פרויקטים חדשים למגורים וגם במסגרת רכישת דירה בפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, כאשר חברת יזמות נדלן כזו או אחרת העוסקת בין היתר בתהליכי התחדשות עירונית בתל אביב או בכל עיר מגורים אחרת בישראל.
ערבות חוק מכר נועדה לצורך הגנה על הכספים אשר נמסרו על ידי הרוכשים כאשר מימוש הערבות יכול להיעשות בכל אחד מהמקרים הבאים:
חשוב לציין שהאחריות על המצאת הערבות חלה על הצד המוכר בלבד. במקרים אלו, עומדת לרשות הרוכשים הזכות להגשת תלונה כנגד היזם/קבלן (המוכר) אצל הממונה על חוק המכר.
על מנת להגן על רוכשי דירות חדשות בישראל, חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות רוכשי דירות) עוסק בין היתר גם בתנאים הנדרשים לצורך קבלת ליווי פיננסי לפרויקטים שונים בענף הנדל"ן. בחוק עצמו מופיעים התנאים החלים גם על היזם/קבלן (מוכר הדירות) וגם על המוסד הפיננסי המלווה, וזאת מתוך ראיה כוללת לטובת ציבור רוכשי הדירות. כמו כן, חשוב לציין שלאורך השנים תוקנו אי – אילו תיקונים בחוק המכר, שכל אחד מהם נועד להרחיב את ההגנה אותה מספק החוק לרוכשי דירות בישראל, וזאת על בסיס ההנחה הניצבת בעיגון החוק מלכתחילה, לפיה, קיימים פערי כוחות משמעותיים בין רוכשי דירות למוכרי הדירות, ולכן, מן הצדק להעניק הגנה לרוכשים. בין יתר התיקונים שבוצעו בחוק לאורך השנים תוכלו למצוא:
בחוק המכר (דירות) מופיעים גם סעיפים העוסקים בנושא איחור במסירה, כאשר בסעיפי החוק, המוכר נדרש לפצות את הרוכשים במידה וקיים איחור של למעלה מחודש ממועד המסירה המוגדר בהסכם המכר.
רכישת דירה בפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית מסוג תמ"א 38 מהווים עסקאות מכר לכל דבר ועניין והם מוגדרים כך בהיבט המשפטי. כפועל יוצא מכך, חוק המכר במקרה זה נועד לצורך הבטחת השקעה של רוכשי הדירות החדשות בפרויקט, ובאותה מידה, נהוג כי לצורך קיום ההבטחה עבור בעלי הזכויות בפרויקט לכך שכל עבודות החיזוק והשדרוג של המבנה יתבצעו על הצד הטוב ביותר. חשוב לציין שחוק המכר תקף גם לרכישת דירה פרויקטים אחרים בתחום ההתחדשות העירונות, לרבות, פרויקטים מסוג תמ"א 38/2, פרויקטים מסוג פינוי בינוי ו/או בינוי פינוי.
במקרים בהם היזם בפרויקט התחדשות עירונית מקבל מימון בנקאי הוא נדרש להעניק ערבויות. במקרים אלו, חשוב לציין שהליווי הבנקאי נעשה לאחר בדיקה קפדנית בכל הנוגע ליכולותיו הכלכליות של היזם והדבר משרת באופן עקיף גם את ציבור רוכשי הדירות החדשות ובעלי הזכויות.
בפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית מסוג הריסה ובנייה מחדש, לרבות, מתחמי פינוי ובינוי ומבנים המיועדים לתמ"א 38/2, הערובה הכספית המקובלת ביותר היא ערבות בתנאי חוק המכר דירות (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), התשל"ד – 1974 הערבות בד"כ ניתנת טרם פינוי הדיירים מדירותיהם.
לסיכום, חוק המכר הוא חוק צרכני בעל חשיבות רבה עבור כלל רוכשי הדירות בישראל והוא נועד לעגן את כל זכויות בעלי הקרקע בשילוב הגנה בפני בנייה רשלנית או בנייה בניגוד לתוכניות ותקנות הבנייה והבטיחות. תיקוני החוק לאורך השנים מעידים על חשיבות החוק ועל עצם היותו אמצעי משפטי בנועד להגן על רוכשי הדירות מפני עוולות כאלו ואחרות העשויות להתרחש בכל פרויקט מגורים חדש ו/או פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית בתל אביב או בכל עיר מגורים אחרת.
ליווי משפטי מטעם עורך דין מקרקעין לרוכשי דירות חדשות או ליווי מטעם חברה המתמחה בפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, יסייע גם לכם, רוכשי דירות חדשות למגורים ובעלי זכויות במבנים המיועדים להתחדשות עירונית, להגן על מלוא הזכויות העומדות לרשותכם מתוקף חוק המכר וזאת עוד בטרם חתימתכם על הסכם מכר מול היזם/קבלן.
בחירת נציגות דיירים בבניין לפני תמ"א 38 תמ"א 38 או בשמה המלא: תכנית מתאר ארצית שמספרה 38, הינה תוכנית מתאר ארצית שעיקרה חיזוק מבנים כנגד
האם כדאי לקנות דירה להשקעה בתל אביב? בעידן בו הקורונה נכנסה לחיינו והבהירה לנו כמה החיים נזילים ואיך ברגע אחד הכל יכול להיעצר , המשק
ערבויות חוק מכר – כל מה שאתם צריכים לדעת חוק מכר (דירות) המונהג בישראל מאז שנת 1974 הוא חוק צרכני שנועד, בין היתר, להגן על
אחריות קבלן – מה האחריות של הקבלן לגבי ליקויים בדירה חדשה חוק המכר (דירות) ,המונהג בישראל מאז שנת 1974 נועד בין היתר להגן על זכויותיהם
השאירו פרטים למטה ונחזור בהקדם
קבוצת אלמי
משרד ראשי: שקד 14, פארק תעשיות חבל מודיעין
טלפון: 03-9749444 |פקס: 03-9749777
reception@i-almi.co.il
משרד מכירות: מוזיר יעקב 5, תל אביב טלפון: 054-7522615
מייל: Sales@i-almi.co.il